Rózsaszínű levelek 9.


[1914. december 21.]
A feladó neve: Timó K. Bpest I. honv.
A feladó czime: gy. ezr. III. menetszázad IV. szakasz

Czím: Szépreményű Zajác Antonia úrhölgynek
III. Kis-Korona utca 52.
Bpest



Kedves fiam!
Ne haragudj hogy még nem írtam, de annál jobb ujságot írok, én még itt vagyok a laktanyában és karácsonyra is még itthon leszek. Ugy vigyáznak ránk hogy még az udvarra se engedtek le, de az ünnepekre talán hazaengednek, ha nem, ugy akkor első nap délután jöjj be, menj be a szüleimhez és azokkal jöjj. Már kikaptuk az egész harctéri ételt, és most azt a parancsot kaptuk hogy együk meg, mert addig elromlana. Olyan bizonytalanságba voltunk, mert éjjel is felkeltettek és már padokon aludtunk. Hogy vagy, jól érzed magad? és mamád, nővéreid.
Viszontlátásig ölel csókol a te b.- -zs.- d.
Károly



Előző levelek (térképen szürkével jelölve):

Budapest, 1914. december 11.
Budapest, 1914. december 2.
Budapest, 1914. november 28.
Budapest, 1914. november 27.
Budapest, 1914. november 18.
Budapest, 1914. október 27.
Debrecen, 1914. szeptember 25.
Szerencs, 1914. augusztus 28.
[A jó hír hozója ide három nappal korábban érkezett el. Ennél nagyobb jó hírt talán nem kaphatott a levél írója, Károly. A bizonytalanságok, a zűrzavar közepette kis haladékot kapott a sorstól.

Szinte mindannyinknak vannak karácsony előtti emléke, amikor távol volt a szeretteitől. Egy városszéli laktanyában még békeidőben, hevenyészett karácsonyfa mellett sem könnyű ellenni; a gondolatok ilyenkor messze a drótokon kívül járnak.

Az újságok a limanovai fényes diadalokról tudósítanak. A Pesti Napló haditudósítói híreibe beleszőtt meteorológiai jelentése száz év múltával mintha napjaink időjárását előlegezné meg: „Soha ilyen büszke reményekkel nem követtem csapatainkat, mint e jelentőségteljes és a tavasz fuvalmaival játszó decemberi napokban.”

A Kárpátok gerincén viaskodó Budapesti I. honvéd gyalogezred ugyanakkor szinte egyhelyben birkózik az oroszokkal. „A Kárpátokban a helyzet lényegesen nem változott” – nyilatkozza kurtán Höfer vezérőrnagy, a vezérkar főnökének helyettese.]

„York napsütése rosszkedvünk telét…”

Következő levél: 1914. december 23.

3 megjegyzés:

Jozsef Petrenyi írta...

Na ja, de ez a jelentés csak egy hőfer volt.

Studiolum írta...

Hát van még, aki tudja, mi az a Höfer-jelentés? :)

Tamas DEAK írta...

Sz rengetegen :)