Örmény húsvét


A lembergi örmény székesegyházba kévékben árad a fény. Az 1362-ben alapított templomot a krími örmények a régi Örményországtól háromezer kilométerre a középkori örmény templomok mintájára építették, falait szecessziós freskók díszítik Klimt modorában, Józef Teodorowicz örmény katolikus érsek felkérésére, az Oroszországban született, Franciaországba emigrált lengyel szabadságharcos zsidó Jan Henryk de Rosen festőtől. Ez Lemberg.

Keresztelő Szent János lefejezése, részlet

Okos mosolyú szép férfi lép oda hozzánk. „Mi örmények nem most tartjuk a húsvétot, hanem egy héttel korábban, mint maguk. De eléneklem maguknak az egyik húsvéti himnuszunkat. Arról szól, hogy a sír sötétjébe behatol a fény. Mint most itt a templomba.”



Tadeos Gevorgyan, Lemberg

Az ének végén CD-t mutat. „Örmény liturgia, a templomunk kórusának felvétele. A szólókat énekli templomunk dékánja, az Operaház tagja.” Cinkos mosollyal hozzáteszi: „Hogy ne legyek szerénytelen. És a holnapi misén is mi éneklünk, jöjjenek el, hallgassák meg.”

Később, a lembergi örmény közösségről beszélgetve egy mondat erejéig reflektál szereplésére: „Gyakran vagyok itt, beszélgetek a látogatókkal. Fontosnak érzem, hogy közük legyen a közösségünkhöz, a templomhoz.”

armenian armenian armenian armenian armenian armenian armenian armenian armenian armenian armenian armenian armenian armenian armenian armenian

2 megjegyzés:

Gabor írta...

Ezek a fénypászmák mindig csodásak, de van valami szimbolikus abban, amikor egy templomba árad be így a fény, megvilágítva egy imádkozó alakot.

Studiolum írta...

Hát igen, ezt igyekeztem kihasználni én is, tudom, olcsó ziccer… :)