Újév Prágában



„Másnap [1636.] július hatodikán korán reggel útnak indultunk innen [Český Brodból], hogy az öt holland mérföldre [kb. 30 kilométerre] lévő Prágában ebédeljünk. Igen kellemes sík földeken és mezőkön haladtunk át, mígnem a város közelébe értünk, amelyet mindenfelől hegyek és dombok vesznek körül, szőlővel teljesen beültetve. Három város tartozik alá, az Újváros, az Óváros és a Vár. Igen szép kapun léptünk be az Újvárosba, s ezen végighaladva jutottunk el az Óvárosba, Őméltósága [Sir Thomas Howard] szállására. A mondott Óvárost főként zsidók lakják, akiknek ott négy zsinagógájuk van, s az egyikben láttam, ahogy egy rabbi körülmetélt egy gyereket. Itt hallottuk, hogy az ország távolabbi részén fekvő termést, a gabonát, a szőlőket és minden mást is elvert a fentebb mondott mennydörgés és villámlás, ököl nagyságú jéggel, és a jószágban is nagy pusztulás esett. Az Óváros és a Vár között egy Muldow nevű kellemes folyó folyik, amelyen szép kőhíd vezet keresztül, éppolyan hosszú, mint a londoni híd. Őméltósága ezen kelt át a palotába, amely igen jól megépített erősség, magas hegyen, a Ketschinnek [Hradzsin/Hradčany] nevezett vár közepén, ahol a cseh király lakott. Három szép udvaron keltünk keresztül, az egyikben katonák álltak őrt: itt látható Szent György bronz lovasszobra egy kúttal együtt. Azután egy tágas csarnokba értünk, ahol sok szép boltozott szoba van, mint a Westminsterben, de a törvényszékük is emellett van, más termekben. Innen felmenve sok szépen berendezett, képekkel díszített termen haladtunk át, s az egyikben a mi angol főméltóságaink képei voltak, amelyet a cseh királynak [Frigyes pfalzi választófejedelem, 1619-1620] itt kellett hagynia.”

prag prag prag prag prag prag prag prag prag

Összeállt újévi prágai utunk részletes programja. Hogy az új év szerencsésen kezdődjék, és úgy is folytatódjék, mindjárt a szilveszter éjszakát kipihenve útnak indulunk, s a január 2-4-i hétvégén végigjárjuk mindazt, amit Sir Thomas Howard, az angol király követe és titkárja, William Crowne is láttak 1636-os útjukon. De még annál sokkal többet is, amit a rákövetkező majdnem négy évszázad tett hozzá Prágához.

A több hétvégére tervezett prágai városi séta-sorozatunknak ezen az első alkalmán a régi várost járjuk be házról házra: az Óvárost, külön részletesen az egykori zsidó negyedet, a Kisoldalt, a váralji utcákat, Pohořelec és Nový Svět kevéssé ismert világát. Súlypontjaink: a városnegyedek szerkezete és változásai, a középkori-reneszánsz „Királyi Út” a Lőportoronytól a Hradzsinig, a középkori-reneszánsz utcák és házak története, a 19. század végi nagy városrendezés és eredménye, s a 19-20. századi kereskedelmi, irodalmi és társasági élet egykori színhelyei, különös tekintettel az eltűnt német és zsidó lakókra. Az egykori zsidó városrészben – a mostani Párizsi utca - Široká utca körüli palotanegyedben –, a mai állapotot régi térképekkel, fotókkal és beszámolókkal összevetve rekonstruáljuk a negyed eltűnt, évszázados struktúráját, történetét és életét. Természetesen ahol az útvonal úgy adja, ott nem hallgatunk a későbbi sétákra tervezett témákról sem: a századforduló és a 30-as évek közötti modern építészet emlékeiről, a német és szovjet megszállás, vagy a 20. század végi és kortárs irodalmi és kulturális élet helyszíneiről. És mivel várhatóan hideg lesz, ezért időről időre több, jobban vagy kevésbé ismert hagyományos kávéházba, sörözőbe, étterembe is beülünk majd, ahol megismerkedünk a hely történetével és kínálatával. S ami Sir Thomas Howard és William Crowne ideje óta eltűnt, azt a helyszínen régi fényképekkel és rajzokkal keltjük életre.




A szállásokat az eddigi jelentkezőknek már lefoglaltam, de rövid ideig még lehet jelentkezni a wang@studiolum.com címen. A részvételi díj 35 ezer forint (két éjszaka négycsillagos hotelben a Hradzsin mellett reggelivel + vezetés), egyágyas szoba felára 12 ezer. Aki 1914 előtt elmulasztotta megnézni az azóta eltűnt Prágát, most bepótolhatja.


Nincsenek megjegyzések: