Éljen a nyár

A mai berlini ócskapiacról



floh1 floh1 floh1 floh1 floh1 floh1 floh1 floh1 floh1 floh1


floh2 floh2 floh2 floh2 floh2 floh2 floh2 floh2 floh2 floh2


floh3 floh3 floh3 floh3 floh3 floh3 floh3 floh3 floh3 floh3 floh3 floh3 floh3 floh3 floh3 floh3 floh3


10 megjegyzés:

rizikat írta...

Szeretem ezeket a képeket! Nagymamám ugyanígy tagelte a csoportképeken a rokonokat, csak nyíl helyett X-et használt, vastag kék tollal, hogy 100 év múlva is látható legyen (látszik!), a neveket pedig hátulra véste fel. Eleinte megrökönyödtem a barbár belerondításain, de már megbocsátottam neki, mert igaza volt, enélkül hogyan tudhatnám, melyik is a Pista bácsi meg az Annus néni. Információt akar csupán közölni, de egyben személyessé is teszi a képet ez a jel.

Tamas DEAK írta...

És egy filmtörténeti klasszikus is lett hasonlóból.

pera írta...

A gyereklapát kisebb lett azóta még az Ostsee-nél is! :)

Dorka írta...

Milyen békés, derűs képek... Pedig 1938! Vajon mi lett velük pár évvel később? Megértem Závadát, aki ilyen régi fotóktól kapott ihletet és egész regényt kanyarított köréjük.

Studiolum írta...

Csak 1928 (a hátulján megismételve az évszám). Persze az is valami előtt van, 1929 válság, 1933 Hitler… De hát élni meg örülni mindig lehet, a varsói gettó kabaréja is híres volt. És ki tudja, mit mondanak majd a mi 2014-ben készült fotóinkra, mi árnyékolja be majd őket visszatekintve.

Tamas DEAK írta...

Két maláj gép.

Dorka írta...

Ja, tényleg, a ruhákról is rájöhettem volna az évszámra. És persze, tudom, amikor az ember éppen benne van, akkor tudja és akarja is szépnek látni, utólag már egészen más. Erre nekem a legbevilágítóbb élményem Forgách Péter Örvény c. filmje (Tisza-parti idill, vasárnapi családi ebéd - háttérben a zsidótörvények, munkaszolgálat, deportálás)

Kálmán Dániel írta...

Sőt, ezen a képen a tagelés mellé tanúsítvány is "dukál", a fotó hátulján, huszonnégy évvel később (az elején az évszám 1917, csak nem látszik valami jól).

András írta...

@Kálmán Dániel:
Valószínűleg valami szomorú "igazolás" céljából volt szükséges a tanúsítás, és jó eséllyel hiába.
Az én nagyapám is K.u.K. tiszt volt.

Kálmán Dániel írta...

Igen, én is ettől tartok... De sajnos semmi egyebet nem tudok a fotó kontextusáról.