Jöjjön velünk a lembergi klezmerfesztiválra!


A nagy sikerű májusi lembergi utazás után, mint részletesen leírtuk, számos új út kezdett körvonalazódni a kelet-európai zsidó kulturális örökség színhelyeire. Mostanára állt össze az első, amelyet július 20-tól 23-ig, péntektől hétfőig szervezünk a 21-22-én megrendezett lembergi Klezmerfesztiválra.



The Flying Bulgar Klezmer Band: Patsh Tants. A Marriage of Heaven and Earth CD-ről

Lembergről/Lwówról sok szépet írtunk már előző utunk beharangozójában és a Lwów-oldalon összegyűjtött bejegyzéseinkben is ahhoz, hogy ne kelljen itt külön méltatnunk a Monarchia egykori keleti fővárosának titokzatosságát, sokszínűségét és az elmúlt hetven év alatt itt megkövült történelem vonzerejét. A klezmerfesztiválról pedig, amelyet idén már negyedik alkalommal rendez a Hesed-Arieh zsidó kulturális egyesület, csak annyit, hogy évről évre Ukrajna, Oroszország és Moldova legjobb autentikus együttesei lépnek fel rajta a világ számos más országából meghívott vendégekkel együtt, sok ezer fős nemzetközi hallgatóság előtt: épp most olvasom, hogy Moszkvából például már külön szervezett utakat indítanak az eseményre. A kétnapos fesztivált a belváros különböző terein rendezik, s a vasárnap délutáni gálán az összes együttes közösen vonul fel az Arany Rózsa zsinagógával szemközti Arzenál térre, ahol egy hagyományos lemberiki zsidó esküvőt játszanak el színpadon és kísérnek zenével. Legalábbis így volt ez az eddigi három alkalommal, mert a mostani esemény részletes programját és a résztvevő együttesek névsorát a napokban várjuk a szervezőktől, s amint meglesz, közzétesszük, egyenként is bemutatva őket.


Természetesen a koncertek szüneteiben éppúgy bejárjuk Lemberg óvárosának nevezetes és rejtett emlékeit és az egykori zsidó negyedek kevesek által ismert helyeit, mint a múltkor. Átkelünk az örmény negyed reneszánsz átjáróházain, végignézzük a Régi zsidó utca mezuza-helyeket őrző kapualjait, és a zsidó külváros sikátorait végigkövetve felfedezzük a vakolat alól előbbukkanó egykori jiddis és lengyel boltfeliratokat. Szombat reggel kinézünk a kis ócskapiacra, ellátogatunk Sólem Áléchem házához, és felkeressük a Janowskát, a máig börtönként működő egykori zsidó munkatábort. Péntek este pedig, ha sikerül úgy odaérnünk, közös gyertyagyújtáson veszünk részt a helyi zsidó kulturális egyesület tagjaival, akik már nagy örömmel várnak minket.


Az út tervezett ára kb. ötvenezer forint lesz, amely magában foglalja az autóbusz, a kétágyas szobában töltött három éjszaka (reggelivel), az idegenvezetés és az utolsó napon hazafelé, Beregszász mellett rendezett, helyi népzenészek által színesített vacsora költségeit, valamint egy csekély hozzájárulást a szervezők számára a fesztivál költségeihez. Az egyágyas szoba felárát és egyáltalán a pontos árat egy hét múlva, június 15-én tervezzük közzétenni, s akkor adjuk meg a jelentkezés és a befizetés határidejét is. Kérjük azonban, hogy akit érdekel az út, már addig is jelentkezzék nálunk, egyfelől mert a busz már több mint félig megtelt, másfelől meg mert érthető módon a szállást és az esetleges egyágyas szobákat is gyorsan kell lefoglalnunk a népszerű esemény előtt. Akár ennek a páratlan városnak a megismeréséért, akár ha már ismerik, hogy a fesztivál alkalmával új arcát lássák: jöjjenek el. Mindenkit szeretettel várunk.


3 megjegyzés:

Tamas DEAK írta...

mail ment :)

Petrus Augustinus írta...

Sajnos ez nekem most nem fog összejönni; melóidő lesz a nyár, hogy aztán legyen pénz az odesszai útra. :)

דוד írta...

van klezmer fesztival nalunk is, tobb helyen is.
A legismertebb es talan a leghangulatosabb
az Cfaton van, a nyar vegen, iden augusztus 17-20 kozott tartottak. Ilyenkor tobb helyen egyszerre tartanak kulonbozo muveszek, egyuttesek utcai koncerteket teljesen ingyen. Altalaban du 5 ora utan kezdodnek, amikor mar nincs olyan meleg vagy legalabb is arnyek van mar.
De tartanak ilyen koncerteket mas idopontban Renana-n, Jeruzsalemben stb.
Lehet es erdemes szervezni utat Cfatra is