Az orthodox Krím


Ez a címe a szimferopoli Jurij Gladkij meg nem jelent fotóalbumának, amelyről a szerző így ír az interneten közzétett válogatásában:

Megint egy könyv, amelyet már összeállítottam, de a válság miatt nem jelenhetett meg. Több mint kétszáz oldal. A munka alatt összesen tizenötezer felvételt néztem át. Itt persze csak egy kis részüket mutathatom be, és sorrendjük sem ugyanaz, mint a könyvben. A felvételek helyei: Chersonesus Taurica Vlagyimir-székesegyháza (alapítva 1861-ben, helyreállítva 2000-ben), a mangupi barlangkolostor (8. sz.), a toplovi Szent Paraszkeva női kolostor (1864), a Szent Kozma és Damján kolostor (átépítve 1856) és az inkermani Szent Kelemen barlangkolostor (8-9. sz.) Munkaanyagot használtam fel, ezért a felvételek különböző méretűek.

A Krím térképe J. Luffman atlaszából (London 1815-1816, teljes méret itt), a Jurij Gladkij által fényképezett kolostorok jelölésével. *

A Krím-félsziget az orosz kereszténység bölcsője: Vlagyimir fejedelem itt, a mai Szevasztopol területén álló kerszuni kolostorban vette fel a keresztséget 988-ban. A félsziget déli hegyvidéke az ókor óta otthont ad számos bizánci görög, örmény, majd orosz kolostornak. S noha az utóbbi évszázadban itt is hatalmas pusztítás volt, a szerzetesség fennmaradt, és ma újra virágzik, akárcsak a tömeges zarándoklat a hegyvidék nagy számú kolostorához.