Ősbiciklisták


Az ősbicikli történetének képes krónikájából egy dolog maradt ki: az ősbiciklisták fotóalbuma. Nem egy vaskos album. A „safety bicycle” 1890-es évekbeli elterjedése és az általa elhozott „bicikliőrület” előttről nem sok kerékpáros-fotót találunk. Nemcsak a kerékpár volt új találmány, ritka jószág, de a fényképezőgép is. Ráadásul a század végéig mindkettő mozgatása külön-külön is teljes embert kívánt, úgyhogy az újdonságokra fogékony úriembernek választania kellett: pedálozik vagy kamerát cipel.


Szerencsére az úriemberek ekkoriban még megengedték maguknak azt a fényűzést, hogy összejárjanak, és ha úgy adódott, az egyik kedvtelésből lefotózta a másik kedvtelését. De ezzel együtt is csak negyven körüli ősbiciklista fotóját sikerült idáig összegyűjtenem a Michaux-féle boneshakertől a tricikliken és quadracikliken át a penny-farthingokig, pedig ebbe már belevettem az ősvelocipéd fejlődésben megrekedt törpe változatát is, a gyerektriciklit. Aki tud, küldjön még fotót a gyűjteménybe.




Velocipédgyár Amerikában

Requiescat in pace

2 megjegyzés:

pável írta...

rokon könyvecske:
http://moly.hu/konyvek/a-bicziklizes-tekervenyes-multja

Studiolum írta...

Megjelenésekor belelapoztam könyvesboltban, és tetszett, de aztán megfeledkeztem róla. Most, hogy aktuális lett, utánanézek. Köszönöm az emlékezetfrissítést!