Mert mennek mint a meszes


Az első képet az Old Picture of the Day blog közli. Aláírása nem hagy kétséget afelől, mit látunk rajta: a közlekedési rendőr megbírságolja a felelőtlenül száguldozó velocipédistát. Elvégre nem élünk az őserdőben.


Ugyanerről a jelenetről egy másik képet is találunk a Vintage Venus blogon, „Bírság gyorshajtásért” címmel és „veszélyes élet két keréken” aláírással. Nagyon helyes. Móresre kell tanítani az ilyen fickókat.


A fotók dátuma azonban óvatosságra int: 1921. Ekkoriban már aligha volt közforgalomban velocipéd. S gyanúnk beigazolódik, amikor a Library of Congress fotógyűjteményében rábukkanunk az alábbi sorozatra.






A fotós előtt fel és alá kerekező velocipedista és a nyomában járó motor (sőt motorok, mert mintha a harmadik képen más lenne a kísérő) többféle lehetőséget megengednek. Versenyre készülő biciklistának mérik a részidőket; burleszkfilmet forgatnak; olyan reklámfotók készülnek, amelyek már nem a versenylóval, hanem egyenesen a motorkerékpárral mérik össze a velocipéd sebességét. Ki hallott az Advance Cycle Garage-ról? A neten nincs rá találat. És tudja valaki, milyen egyenruhát visel a motoros? A kép éles, de a részletek homályosak. Régi fotóból könnyű jó aláírással geget csinálni, ha mai szituációból kiindulva értelmezzük. De ha arra vagyunk kíváncsiak, mi történik tényleg a képen, be kell látnunk, hogy már a száz évvel ezelőtti fotók jó részéhez is elveszett a kulcs. Legalábbis detektívmunkára van szükség, hogy megtaláljuk.

1 megjegyzés:

Petrus Augustinus írta...

A háttérben a képeken az pont úgy néz ki mintha a Washington Monument lenne. :-)